抹茶香る 西京焼き Grilled Saikyo-miso marinated fish with matcha flavor Gabi

抹茶香る 西京焼き

Grilled Saikyo-miso marinated fish with matcha flavor Gabi

簡単ですが高級な味と見栄えは、おもてなしの一品にぴったり。

The dish which has an elegant taste and visual even though it's simple is perfect for your guests.


<作りやすい分量(2~3切れ分)> The best amount (for 2-3 slices)

抹茶の味噌床 Misodoko with matcha

*Pickle bed based on miso

●西京味噌(白味噌)………100グラム

 100g saikyo-miso (white miso)

●みりん………20㏄

 20cc mirin (sweet rice wine)

●抹茶………2グラム

 2g matcha powder


●旬の切り身魚………2~3切れ

 2-3 seasonal fish fillets

●抹茶(トッピング)………適宜

 Matcha green tea powder for topping as you like (optional)


◇作り方◇ How to make

① 抹茶の味噌床をつくる。

 シェイカーにみりん→抹茶の順で加え、フタを閉めてシェイクする。

 ボウルに流し、西京味噌と混ぜ合わせる。

② 魚の切り身にまんべんなく味噌床を塗り、表面全体にまとわせる。

 フタ付き保存容器で、ひと晩~1日漬ける。

③ 表面の味噌を軽くぬぐい、グリルで焼く。

 弱めの火加減に設定し、焦げないように時々様子を見ながら焼く。

④ 焼き上がったら器に盛り、軽く抹茶をふりかける。

1. Make a matcha misodoko. Pour in order from the mirin to the matcha powder

into a shaker, and shake it. Mix them and the saikyo-miso in a mixing bowl until

mixed well.

2. Spread the misodoko on the fishes evenly and cover the surface of them with it.

Refrigerate them in a food container with lid for overnight or all day.

3. Remove the misodoko of the surface lightly and grill them. Grill on them low

heat while taking care not to burn.

4. Once they're grilled, and then serve them in a dish. Dust matcha powder

slightly,


おうち抹茶

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